Ergonomie

Een ergonomische werkplek is aangepast aan het individu. Afhankelijk van je lengte en lichaamsbouw moeten het werkblad, de bureaustoel en eventueel een voetsteun ingesteld worden. Het is belangrijk dat werknemers goed voorgelicht worden over het verstellen van het meubilair.

Vooral voor beeldschermwerkers is het belangrijk om een goed ingerichte werkplek te hebben. Op die manier kunnen klachten zoals RSI en rugklachten voorkomen worden. Bovendien werkt een goed ingerichte werkplek een stuk efficiŽnter. Hieronder een stukje uitleg over de diversen producten die u kunnen helpen bij het creeeren van een efficiente werkplek die voldoet aan de huidige arbo normen

 

CPU-houders

Doorgaans bevinden computersystemen zich op het bureaublad of op de vloer onder het bureau. Geen van beide vormt een ideale situatie Ė het eerste neemt onnodige kostbare werkruimte in beslag, terwijl het laatste schoonmaakwerkzaamheden belemmert. Een CPU-houder wordt netjes onder het bureaublad gemonteerd, waardoor minder stof wordt aangezogen en de gebruiker de monitor in iedere gewenste stand kan positioneren. CPU-houders kunnen zowel horizontaal als verticaal bevestigd worden, in diverse breedte- en hoogtematen.

Monitorverhogers

Klassieke CRT-monitoren staan op een vaste voet, die geringe mogelijkheden tot individuele instelling biedt. De diverse monitorverhogers bieden alle mogelijkheden om het scherm op de juiste hoogte in te stellen. Een goede vuistregel hierbij is dat de rechtopzittende gebruiker rechtvooruitziend tegen de bovenzijde van het scherm aankijkt, waarbij een kijkafstand van 70-90 cm een verantwoorde werkhouding mogelijk maakt. Bij werkzaamheden waarbij veel met documenten wordt gewerkt, is een concepthouder onontbeerlijk.

Concepthouders

Voor iedereen die veel met documenten werkt, is een concepthouder een onmisbaar onderdeel van de werkplek. Het concept wordt direct in het werkveld geplaatst, waardoor onnodige, repeterende bewegingen van nek en schouders worden voorkomen zodat minder belasting optreedt. Bovendien is de leesafstand van de ogen tot het document grofweg gelijk aan die tot het scherm, zodat niet voortdurend opnieuw gefocust behoeft te worden.

Notebookstandaards

Binnen de totale hoeveelheid aangeschafte computersystemen stijgt het percentage notebooks de laatste jaren sterk. De redenen hiervoor zijn eenvoudig: enerzijds zijn de aanschafkosten sterk afgenomen, terwijl anderzijds de gebruiksmogelijkheden zijn toegenomen. Een moderne notebook hoeft niet meer onder te doen voor een vaste computer en biedt evidente mobiliteitsvoordelen. Notebooks hebben echter een belangrijk ergonomisch nadeel: ze dwingen de gebruiker tot een weinig comfortabele, ineengedoken lichaamshouding, waardoor ze eigenlijk ongeschikt zijn voor langdurig gebruik. Een notebookstandaard kan deze bezwaren wegnemen: doordat ze door de gebruiker eenvoudig inhoogte instelbaar zijn zorgen deze, in combinatie met een extern keyboard en muiscombinatie, voor een verantwoorde werkplekopstelling.